Hotels met een laadpaal populairder bij EV-rijders

Hotels met een laadpaal populairder bij EV-rijders

Tijdens de vakantie met de elektrische auto in 2023 kiest 37% voor een overnachting in een hotel met laadpaal onderweg naar de vakantiebestemming. Dat blijkt uit het onderzoek van de website Elektrische Autovakanties, waarbij honderden eigenaren van een elektrische auto gevraagd is naar de plannen en ervaringen. Wat uit hetzelfde onderzoek blijkt, is dat de aanwezigheid van een laadpaal bij het hotel redelijk tot zeer belangrijk is. Heel verrassend is dat uiteraard niet, want wat is nou praktischer dan jezelf én je elektrische auto tegelijkertijd opladen?

Meer dan 80% gaat met de EV op vakantie in 2023

Ruim 81% van de ondervraagden geeft aan op vakantie te gaan met de EV in 2023, waar nog eens 11,6% misschien met de elektrische auto op vakantie gaat. Van de overige respondenten zegt ongeveer de helft dat de actieradius van de EV te beperkt is voor een vakantie met de EV. Hoewel de meeste mensen kiezen voor een zomervakantie, geeft bijna de helft aan meerdere vakanties te willen houden met de EV in 2023. Bijna 10% kiest voor weekendtrips en 1,4% gaat aankomende winter met de elektrische auto op wintersport. Een divers beeld dus, dat direct ook veel uiteenlopende resultaten laat zien wanneer het gaat om de vakantiebestemmingen die we op de planning hebben staan.

Frankrijk het populairste vakantieland

Dat Frankrijk het populairste vakantieland is onder Nederlanders, is een slecht bewaard geheim. Voor de vakantiegangers met een EV staat Duitsland op de tweede plek, gevolgd door een verrassende nummer drie Italië, hoewel deze de positie moet delen met Nederland. Minstens zo opvallend is dat Noorwegen op de negende plek staat, terwijl de laadervaringen in dit Scandinavische land veruit het beste zijn volgens het onderzoek. Ook Zweden en Denemarken scoren bijzonder goed. Portugal en Wales scoren het laagst op het gebied van de laadervaring per land, al komen Engeland en onze zuiderburen er ook bekaaid vanaf. Dat toont aan dat er in België, ondanks de recente inspanningen, nog meer dan genoeg werk aan de winkel is.

Hotels met laadpaal belangrijk voor EV-rijders op (weg naar de) vakantie

De hotels met een laadpaal doen het bijzonder goed als accommodatie op de vakantiebestemming onder de vakantiegangers met de elektrische auto. Ruim 19% kiest voor een hotel, gevolgd door een vakantiehuisje of appartement. Voor ruim 95% is het belangrijk tot zeer belangrijk dat er een laadpaal op de accommodatie is, wat goed te verklaren is wanneer we kijken naar de voordelen. Zeker wanneer we hier ook nog de grootste irritaties naast zetten tijdens een vakantie met de elektrische auto. Meer dan een kwart van de vakantiegangers met EV stoort zich aan laadpalen die niet werken, gevolgd door irritaties over het aantal laadpalen én uiteraard de laadpaalplakkers (inclusief mensen die de EV tot 100% laden bij een snellader). Andere irritaties onder de ondervraagden zijn onder andere niet kunnen betalen met een bankpas of hoge kosten voor het laden.