Tankstations zien laadpalen als kans

Laadpalen: kans of bedreiging?

De afgelopen jaren was je met je elektrische auto niet direct de meest graag geziene gast bij een tankstation. De reden? Nou eigenlijk vrij simpel: tankstations zagen laadpalen als een bedreiging van hun traditionele business. Oftewel, als mensen niet meer zouden gaan tanken dan zouden ze geen brood meer kunnen verdienen. Maar de tijd lijkt rijp voor verandering en het aantal laadpalen neemt zowel in Nederland als in andere Europese landen snel toe.

Kansen voor laadpalen

Omdat de tankstations niet direct erg happig waren op het plaatsen van laadpalen, zijn de netwerken van laadpalen zich gaan richten op andere locaties. Zo zijn er hele laadpaalpleinen geplaatst bij hotels. Van der Valk is een goed voorbeeld van waar diverse laadpalen zijn geplaatst en zelfs het grootste Tesla Supercharger station van Nederland is geplaatst bij een van der Valk hotel.

Bekijk ook: Alle van der Valk hotels met een oplaadpunt voor elektrische auto’s.

Doordat een elektrische auto meestal toch een half uur minimaal moet laden, blijkt dat bezitters van een elektrische auto eigenlijk goede klanten zijn. Ze besteden tijdens de laadstop geld aan koffie, ontbijt, een lunch of zelfs diner.

Fastned vs. Shell Recharge

Nu ook de tankstations in beginnen te zien dat de bestuurders van de elektrische auto’s geen bedreiging zijn maar een kans om extra geld te verdienen in de shop, neemt de strijd om de laadpaallocaties snel toe. Zo werkt Fastned hard om meer voet aan de grond te krijgen met de snelladers, opent IONITY in rap tempo snellaadstations en zit ook het grote Shell niet stil.

Fastned snellaadstation

Focus op snelladen

Shell is van plan flink te investeren in snellaadstations in Nederland. Het olie- en gasconcern maakte in 2019 bekend dat er minimaal 200 snelladers bijkomen. Daarnaast gaf Total, de concurrent van Shell, ook aan flink aan de slag te willen met het plaatsen van snelladers. Dit toont aan dat deze bedrijven laadpalen niet langer als een bedreiging zien. Ze beginnen zoveel mogelijk alternatieve brandstoffen aan te bieden. De meeste tankstations waar op dit moment laadpalen worden geplaatst, hebben ook een shop. Het grote bijkomende voordeel is dat de klant tijdens het laden geld uitgeeft in de shop aan koffie of aan een broodje.