Laadpalen in Duitsland

Groei aantal laadpalen in Duitsland

Goed nieuws voor iedereen die met de elektrische auto op vakantie gaat: Duitsland wil verplichten dat alle tankstations in Duitsland een laadpaal hebben. Dit is erg mooi nieuws want in Duitsland zijn zo’n 14.000 tankstations en als die allemaal een laadpaal hebben en aanbieden, dan maakt dat het reizen door Duitsland met een elektrische auto nog makkelijker. De doelstelling van de Duitse overheid is om de Duitsers in een elektrische auto te krijgen en één van de belangrijke voorwaarden hiervoor is dat “range anxiety” weggenomen gaat worden. Door meer laadpalen in Duitsland aan te bieden gaat het makkelijker worden om jezelf te verplaatsen met een elektrische auto zonder zorgen over het opladen onderweg.

Laden onderweg in Duitsland

Om gemakkelijk te kunnen laden onderweg in Duitsland is een plan ingediend om op korte termijn 70.000 laadpalen in Duitsland toe te voegen plus ook nog eens 7.000 snelladers. Door zoveel laadpalen in Duitsland toe te voegen aan het netwerk, wordt de infrastructuur voor het opladen van je elektrische auto in Duitsland nog beter. Dit is voor ons als trouwe vakantiegangers naar Duitsland, Duitse steden en ook als trouwe gebruikers van de Duitse snelwegen richting de vakantie of wintersportbestemmingen erg goed nieuws.

Bekijk ook: Alle hotels met een laadpaal voor onderweg in Duitsland.

Het huidige aantal publieke oplaadpunten in Duitsland ligt zo rond de 28.000. Dankzij de ambitieuze plannen van de Duitse overheid om snel meer laadpalen aan te bieden, is de verwachting dat het aantal beschikbare laadpalen in Duitsland zal verdrievoudigen in de komende tijd.

Lancering nieuwe elektrische auto’s in Duitsland

In het jaar 2020 staan diverse lanceringen van elektrische auto’s gepland die van de bekende Duitse makelij zijn, zo is de VW ID 3 vanaf nu beschikbaar. Vele nieuwe types zijn nog gepland voor 2020 of voor voorjaar 2021, zoals de Mercedes-Benz EQA, de Volkswagen ID 4, de Audi Q4 en de BMW i4. Doordat er steeds meer elektrische auto’s beschikbaar komen en dankzij de gerenommeerde namen van de Duitse autobedrijven, is de verwachting dat elektrisch rijden komende jaren verder door zal groeien.

Opladen bij laadpalen in Duitsland

Voordelen elektrisch rijden in Duitsland

Naast het plaatsen van meer laadpalen in Duitsland, zijn enkele andere pijlers van de Duitse overheid om elektrisch rijden te stimuleren de subsidie- en belastingregels. Net als in bijvoorbeeld Nederland geeft de Duitse regering een subsidie voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto, daarnaast is er ook een verhoging van de belasting doorgevoerd voor auto’s met een hoge CO2-uitstoot. Dat dit soort regels helpen om de verkopen van elektrische auto’s te laten toenemen is gebleken, want in mei 2020 was 3,3% van alle verkochte auto’s in Duitsland een elektrische auto. Ter vergelijking, dit was exact een jaar eerder nog slechts 1,8% van alle auto’s.

De voordelen voor elektrische autorijders in Duitsland op een rij:

  • Meer laadpalen in Duitsland, verplichting van een laadpaal bij ieder tankstation
  • Uitbreiding van aantal publieke laadpalen in Duitsland met 70.000 laadpalen en 7.000 snelladers
  • Subsidie op aanschaf elektrische auto’s in Duitsland van € 6.000
  • Verhoging van belasting op auto’s met een hoge CO2-uitstoot