Elke dag 200 nieuwe laadpalen

Elke dag 200 nieuwe laadpalen

De overheid en de provincies in Nederland trekken samen 30 miljoen euro uit om meer nieuwe laadpalen te plaatsen in Nederland. Hiermee moet elektrisch rijden in het hele land gemakkelijker worden. In het plan dat door staatssecretaris Stientje van Veldhoven bekend werd gemaakt staat dat er volgend jaar elke dag ruim 200 nieuwe laadpalen bij moeten komen. Het kabinet legt 15 miljoen euro in voor dit plan, de andere 15 miljoen komt van de provincies en gemeenten samen.

Groei aantal oplaadlocaties

Door de verschillende stimuleringsmiddelen die de overheid inzet om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, groeit het aantal elektrische auto’s in Nederland erg hard. Het is belangrijk om zowel de groei van het aantal elektrische auto’s als het aantal beschikbare laadpalen op elkaar af te stemmen. Een woordvoerder van het ministerie vertelde daarover: “De groei van het aantal oplaadlocaties moet gelijke tred houden met de toename van het aantal elektrische voertuigen”.

Bekijk ook: Snelste laadpalen in Nederland staan bij hotels.

De afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over de subsidie van de overheid om de aankoop van elektrische auto’s te stimuleren. Het beschikbaar gestelde subsidiepotje was snel leeg door een ware run op elektrische auto’s. Binnen acht dagen was het volledige subsidiepotje van 10 miljoen euro leeg door de aanvragen van particulieren.

Opladen bij hotels & supermarkten

Om volgend jaar elke dag ruim 200 nieuwe laadpalen te laten verschijnen kijkt de overheid ook naar partners. Met name hotels, restaurants en supermarkten zijn plaatsen waar met bijvoorbeeld slimme laadpleinen meer laadpalen gecreëerd kunnen worden. Bij sommige supermarkten zoals ALDI en Lidl is het al mogelijk om je elektrische auto op te laden terwijl je boodschappen doet.

Gratis snelladen bij ALDI

Eerste slimme laadplein geopend

Om de doelstelling van volgend jaar te realiseren zet de overheid ook in op meer slimme laadpleinen. Staatssecretaris van Veldhoven opende een maand gelden het eerste slimme laadplein in Culemborg. Dit is het eerste geopende laadplein van de in totaal 45 slimme laadpleinen die de komende tijd in gebruik genomen gaan worden. Een slimme lader mag zo heten omdat deze variabel vermogen kan leveren.